lørdag, august 12, 2006

En uendelig strøm av øl

Har du noen gang tenkt på hvor fort øl kan renne ut av et tappetårn? Etter mine omtrentlige beregninger, har jeg kommet frem til noe sånt som 6 liter/minutt. Dette vil vanligvis ikke ha noen videre relevans for Kari og Ola Nordmanns dagligliv. De siste to dagene har det på den andre siden vært så relevant for meg at jeg nå tar meg selv i å blogge om det.

Hvor raskt er egentlig en fart på 6 liter/minuttet ut av en kran? I og for seg ikke så veldig raskt, tatt ut av kontekst. Det finnes betydelig høyere hastigheter i verden. Men 6 liter/minutt er det samme som 12 halvlitre/minutt, et faktum som i den aktuelle situasjonen er en mer kurant betegnelse. La oss nå se nærmere på minuttet og dets egenskaper. Et minutt er 60 sekunder langt. Hvis man skal tappe 12 halvlitre i løpet av 60 sekunder, får hver halvliter 5 sekunder til rådighet. En time er 60 minutter lang. Hvis man tapper kontinuerlig i den hastigheten jeg nå har nevnt, så vil man etter en time ha kommet opp i 360 liter - som igjen er 720 halvlitre.

Foreløpig har jeg bare ramset opp en del tall og hastigheter, og det overrasker meg egentlig litt om noen i det hele tatt har giddet å lese helt ned hit. Men stakkars de som har falt av på veien, for nå kommer jo hele poenget.

Har du noen anelse om hvor mye 720 halvlitre er?! Nei, det har du vel ikke, din utakknemlige slendrian! Tro ikke at jeg ikke kjenner din type! Det er dere som står på den andre siden av disken, ville i blikket og øltørste som en middels sjørøverbesetning. Dere blir aldri lei, dere får aldri nok. Deres verste mareritt er at baren (og dermed ølserveringen) skal stenge. Gjett hva: baren stenger kl 22:30. Bakerst i deres beduggede sinn er dere klar over dette, og angsten driver dere til å konsummere så mye øl som mulig før denne forferdelige katastrofen inntreffer. Dette fører til at det hele tiden er lange køer foran baren. Dette fører igjen til at de som tappert står og tapper øl ikke kan skru av kranen, fordi det hele tiden kommer flere folk som skal ha gjæret maltsuppe. Kranen renner og renner, og de ferdigtappede halvliterne blir revet bort før tapperen rekker å sette dem ned på benken engang.

Hver gang jeg nå skrur på en vannkran, blir jeg overrasket over at det ikke renner øl ut av den. Jeg vil ikke påstå at jeg er traumatisert for livet, men det er nok noen midlertidige skader ute og går. (Jfr. litt betent tommel + røde merker i venstre håndflate etter åpning av hundrevis av mineralvannflasker, for å nevne noe.)

Under all denne sytingen vet jeg allikevel at jeg sjelden lærer av disse situasjonene. Jeg hadde det bra i Hovedbaren på Öyafestivalen '06, og kan med ganske stor sikkerhet si at jeg kommer til å melde meg som frivillig til å jobbe på festival flere ganger. Det er jo tross alt gøy. Tross alt.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Haha, velkommen i klubben som festivalfrivillig! Vi er en egen folkerase... En rase som ofte blir kalt den BESTE ;)

Forresten, neste år... Da blir jeg med deg som frivillig på Øya og du blir med meg som frivillig på Bukta?

Har vi en deal?

13/8/06 10:38  
Blogger Chrisj said...

Tja, Bukta? Er jo et lite stykke unna her, hehe. Men det hadde jo kanskje vært gøy. Når man først har blandet seg inn i disse festivalene, så blir man jo litt avhengig... :-P

13/8/06 12:30  
Blogger Leander said...

Hei din Chrisj!

Kan du ikke regne litt på hvor mye elektrisk kraft man kunne laget, hvis alle fikk små vindmøller (med dynamo såklart) festet foran munnen sin? På forhånd: Takk! :)

Du skriver forresten fine ord. Jeg tror jeg vil lese litt mer.

Bukk og nikk og nei fra en Kriss uten sj-lyd.

20/8/06 21:53  
Blogger Leander said...

Æsj, nå oppdaget jeg en kommafeil i kommentaren min. Rød strek.

20/8/06 21:54  

Legg inn en kommentar

<< Home